Jan FYT (1611-1661)
Jan Fyt is een Nederlandse schilder die in 1611 in Antwerpen wordt geboren. Jan Fyt est un peintre flamand né à Anvers en 1611. Il débute sa formation de peintre, en 1621, chez Hans van den Berghe, puis la poursuit dans l’atelier de Frans Snyders spécialiste des natures mortes animalières. Le peintre s’intéresse également à cette thématique. Mais il se détache vite de l’influence de son maître pour adopter son propre style.
Dankzij zijn opleiding bij Snyders kan Fyt in 1630 meester worden in het Sint-Lucasgilde in Antwerpen. Drie jaar later gaat hij op reis naar Frankrijk en Italië en deze reizen zijn van enorme invloed op zijn keuze van kleuren.
Stillevens
In 1641 keert Jan Fyt terug naar Antwerpen waar hij zich duurzaam vestigt. Fyt legt zich in het bijzonder toe op stillevens met dieren en bloemen, en heeft tevens belangstelling voor jachttaferelen, een genre dat hij echter minder goed beheerst dan zijn oude leermeester Snyders. Hij gebruikt grijze, bruine, gele en witte tinten en ook vaak het contrast licht-donker. Met die techniek kan hij aan zijn werken een dramatische en tragische ondertoon geven. De manier waarop de lichtinval wordt behandeld benadrukt de plastische vormen en de volumes van de uitgebeelde elementen. Zijn vrije en soepele hand leent zich ook goed voor impasto’s.
2. J. Fyt, A basket and birds (New York, Metropolitan Museum of Art).
Jan Fyt, leermeester van Pieter Boel, blinkt uit in het uitwerken van de vacht en de veren van de dieren, die daardoor op pakkende wijze realistisch worden. Hij neemt trouwens regelmatig levende dieren op in zijn stillevens om de uitbeelding levendiger en het moment vergankelijk te maken. Hij sterft in 1661, 50 jaar oud.
Bibliografie
GREINDL, E.
- 1983, Les peintres flamands de nature morte au XVIIe siècle. Sterrebeek : 95-107.
MALLORY, N. A.
- 1995, La pintura flamenca del siglo XVII, Alianza : 316-317.
STERLING, C.
- 1952, La nature morte : de l’antiquité à nos jours, Paris : 49.
Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.