La province de Namur, au coeur de votre quotidien

Hendrick Maartensz ROKES (ca. 1610-1670)

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est DP800683-e1621533781735-1024x640.jpg.
Hendrick Martensz Sorgh, Man playing the violin, 1645 (New York, The Metropolitan Museum of Art).
H. M. Sorgh, In the kitchen, 1643 (Warsaw, National Museum).

Hendrick Martensz Rokes, ook genaamd Sorgh, wordt tegen 1610 in Rotterdam geboren.

Sorgh is de zoon van een veerman en stapt in de voetsporen van zijn vader en wordt zelf ook veerman, wat hem een vast financieel inkomen oplevert. Maar hij kiest toch voor de kunst. Als leerling van Willem Buytewech doet hij ook inspiratie op bij David Teniers en Adriaen Brouwer, gezien de onderwerpen die hij schildert. In zijn eerste werken valt ook een sterke invloed op van Herman en Cornelis Saftleven en ook van Pieter de Bloot, schilders die in het begin van de jaren 30 in Rotterdam zeer bekend waren.

Een krachtig debuut

Hendrick Martensz Sorgh wordt uiterlijk in 1636 lid van het Sint-Lucasgilde in Rotterdam. Vanaf de jaren 40 lijkt zijn kunstenaarscarrière aanzienlijk vooruit te gaan, wat blijkt uit de toename van het aantal van zijn schilderijen.

De onderwerpen van zijn eerste werken zijn vooral schuren en stallen, vreemd genoeg in combinatie met stillevens. De interieurs worden afgebeeld met veel voorwerpen en soms enkele personages. Zijn techniek is nog wat aarzelend hoewel hij de voorwerpen op strakke wijze opstelt, waardoor zijn eerste schilderijen soms nogal sober overkomen.

Op weg naar diversiteit

In de periode 1640-1648 maakt Hendrick Martensz Sorgh schilderijen met een ongelooflijke variatie aan onderwerpen en technieken. Pas van 1650 tot 1662 bereikt hij zijn volle artistieke rijpheid.

De schilder is vooral bekend om zijn voorstellingen van interieurs van taveernes en zijn genrestukken, waarvan de keukens en markttaferelen worden beschouwd als de meest geslaagde. Hij heeft ook historische schilderijen gemaakt, portretten en zeezichten.

Sorgh is als schilder zowel onvoorspelbaar als regelmatig in zijn keuzes. Hij is zeer zeker een respectabele technicus met veel discipline en geduld. Maar die kwaliteiten maken zijn werk soms wat koel en star.

Hij sterft in 1670 in zijn geboortestad waar hij in de Grote Kerk wordt begraven.

Bibliografie

PRESTON, R.

  • 1974The seventeenth century marine painters of the Netherlands, Leigh-on-Sea, Lewis.

SCHNEEMAN TRUETSCH, L.

  • 1982Hendrick Martensz Sorgh: a painter of Rotterdam. With catalogue raisonné, The Pennsylvania State University [Thesis in Art History].

S.A.

  • 1973, « Hendrick Sorgh », dans LEWIS F., A dictionary of Dutch and Flemish flower, fruit, and still life painters: 15th to 19th century, Leigh-on-Sea, Lewis : 187.

Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.

Partenaires principaux

Labels & réseaux