Cornelis LELIENBERGH (1626-1676)
Cornelis Lelienbergh wordt rond 1626 in Den Haag geboren en sterft tegen 1676. Over de artistieke invloeden van Lelienbergh is weinig bekend. We weten wel dat hij omgaat met Melchior d’Hondecoeter, Carel Hardy en andere Vlaamse tijdgenoten zoals Adriaen van Utrecht. In 1646 treedt hij toe tot het Sint-Lucasgilde en tien jaar later is hij mede-oprichter van het genootschap Pictura, waar allerlei kunstenaars welkom zijn.
Schilder van stillevens
De schilder is eerst en vooral bekend om zijn stillevens en blinkt uit in het schilderen van dieren. Hij geeft op volmaakte wijze de vacht van de hazen en de veren van de vogels weer met gebruikmaking van de techniek van het clair-obscur en hij besteedt bijzondere aandacht aan kleurnuances en aan schaduwen. Hij schildert ook de flora en voegt er etenswaren aan toe. Zijn studies ontlenen hun grote waarde aan een intense belichting en een neutrale donkere achtergrond.
Stijl en productie evolueren
Er is in de afmetingen van de dragers een evolutie in de stijl van Lelienbergh waarneembaar. Zijn eerste werken zijn eenvoudige en nauwgezette composities maar zijn ambitie groeit: de geschilderde objecten worden groter.
2. C. Lelienbergh, Still life with parrot and snipes, 1655 (Amsterdam, Rijksmuseum).
Het grootste deel van de werken van de schilder is tussen 1646 en 1666 gemaakt. We stellen echter vast dat weinig werken na deze periode zijn gedateerd. Dat jaar 1666 staat namelijk in het teken van zijn verhuizing naar Zeeland waar hij in overheidsdienst treedt. Dit heeft tot gevolg dat hij zijn werk als kunstenaar beetje bij beetje neerlegt.
Bibliografie
GOMBRICH, E.
- 1997, Dizionario della Pittura e dei Pittori.
THIEME, U. – BECKER, F. (dir.),
- 1912, « Clienberg», in CIOFFI–COUSYNS. – SEEMANN E. A., Allgemeines Lexikon der Bildenden Künstler: Von der Antike bis zur Gegenwart 7, Leipzig : 104.
Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.